Před dvanácti lety

Píše se rok 1997 a za mnou jsou úspěšné státnice, obhajoba diplomky a promoce. Kam se mnou, vrtá mi hlavou. Škola v místě bydliště nepřichází v úvahu. Jednak zvláštní pocit, potkat své bývalé učitele jako kolegy a druhak, a to je ještě divnější, mít za kolegy oba své rodiče. Tak tudy cesta nevede

Naštěstí v nedaleké vsi hledají učitelku matematiky. 5 km? Co to je dneska za dojezdovou vzdálenost. Tak tedy hurá na výlet a okouknout, co se dá.

„Vás tu zrovna potřebujeme,“ zajásal ředitel. „A co kromě matematiky jste schopná učit?“ dodal. Zeměpis? Dějepis? Přírodopis? Přemýšlím, kdo z nás dvou se zvláznil. Nakonec kývnu, že k matice a dílnám jsem snad schopná zvládnout i dějepis a zeměpis. Přírodopis? Ten fakt ne. Plácneme si. Je půlka července a v srpnu nastupuju.

Srpnový nástupní týden je jedno velké překvapení. Matematika v pětce a sedmičce, dílny na celém druhém stupni. Bezva. Zeměpis šest a sedm, dějepis šest. OK, na tom jsme se dohodli. Ale co k sakru v mém úvazku dělá přirodopis v šestce a sedmičce? Šup do vody a plav.


Plavala jsem, co jiného mi zbývalo. Proplavala jsem inspekcí, která prolítla školou hned v říjnu toho mého prvního roku, pobíháním po loukách a parcích s klíčem pro určování rostlin, proplavala jsem i vším, co přinesly následující roky. Nejen -pisy jsem musela zdolávat. Proplula jsem výtvarkou, přírodovědou, občankou, i dlouhodobým suplováním češtiny a fyziky za nemocné kolegy.

Po několika letech odešel ředitel do důchodu a nová ředitelka mě posadila naproti sobě. V úvazku zástupce je prostor tak akorát na dvě matematiky a nějakou informatiku. Ve skříni šanony s pracovními listy pro ty „jiné předměty“ a na stole kopce administrativy a výkazů. Dneska se mi po těch „jiných“ předmětech stýská. Jsem ráda, že jsem tím prošla. Ono to na tak malé škole ani jinak nejde, ale to vědí všichni, kdo učili ve škole na vesnici.

„Zůstaň doma, jsi na mateřské,“ říkal manžel, když jsem nejprve s Honzíkem a teď s Kačkou odcházela do té velké budovy, na kterou vidíme z okna. Jsem na mateřské a také jsem dvanáctý rok po škole. Nedá mi to, víte?